Norge bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Iran

Site Utenriksdepartementet

Nyhet, 04.02.2010

– Jeg er dypt bekymret over den ytterligere forverringen av menneskerettighetssituasjonen i Iran etter fjorårets presidentvalg, sier statssekretær Gry Larsen.

Norge fordømmer henrettelsen av to personer som fant sted torsdag forrige uke. Mohammed Reza Ali-Zamani og Arash Rahmanipour ble dømt til døden i en masserettssak i august i fjor, blant annet for delaktighet i planleggingen av valgurolighetene etter presidentvalget i juni 2009.

I alt elleve personer er dømt til døden for tilknytning til urolighetene etter presidentvalget i 2009. Dette har skjedd i masserettssaker med manglende advokatbistand og tvungne, offentlige tilståelser.

– Den graverende mangelen på en rettferdig rettergang er svært bekymringsfullt og i strid med  grunnleggende rettssikkerhetsprinsipp som Iran har forpliktet seg til å følge. Jeg oppfordrer Iran til å etterleve sine internasjonale forpliktelser i tråd med grunnleggende menneskerettigheter og å respektere ytrings- og forsamlingsfriheten, sier statssekretær Gry Larsen.

http://www.regjeringen.no/nb/dep/ud/aktuelt/nyheter/2010/mr_iran.html?id=592753

Leave a comment